فهرست مطالب

فصلنامه راهور
پیاپی 10 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر افشین شریعت مهیمنی، دکتر حسن ذوقی، علی توکلی کاشانی، علی نویدی صفحه 6
    یکی از مانورهای مطرح رانندگی در راه های دوخطه برون شهری، سبقت می باشد. از آنجایی که در این مانور تنها راه برای عبور از وسیله نقلیه کندرو استفاده از خط مخالف حرکتی است و خود این خط نیز از بار ترافیکی در جهت عکس برخودار می باشد، انجام آن با خطراتی همراه است که اگر به طور ایمن صورت نپذیرد، تصادف شدیدی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین دانستن نحوه ی تصمیم گیری و رفتار سبقت رانندگان در این نوع راه ها کمک شایانی به تحلیل ایمنی، سطح سرویس و عملکرد مدل های حرکتی عبور و مرور می کند. رفتار و استراتژی های بکارگرفته شده توسط راننده از عوامل تاثیرگذار برتصمیم گیری، اجرا و اتمام مانور سبقت محسوب می شوند. در این تحقیق رفتار راننده بعنوان عامل اصلی در اجرای مانور سبقت در سه بخش تعقیب خودرو، تغییرخط و پذیرش گپ مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه انواع استراتژی های به کار گرفته شده توسط رانندگان در حین اجرای سبقت بررسی گردید، در انتها نیز با کمک از نتایج بدست آمده از این بررسی ها، مدلی برای نحوه تصمیم گیری و اجرای سبقت در راه های دوخطه برون شهری ارائه شد. نتایج بررسی ها معلوم کرد که عوامل روانشناختی در رفتار تعقیب، تغییرخط و پذیرش گپ دخیل می باشند. انگیزه اصلی در تغییر خط رانندگان در راه های دو خطه، تمایل به حفظ سرعت مطلوب می باشد. بررسی ها نشان داد علاوه بر عامل انسانی، شرایط ترافیکی خط مجاور نیز در پذیرش گپ موثر می باشد. استراتژی های بکار گرفته توسط راننده نیز به شرایط ترافیکی راه و همچنین شرایط روانی راننده باز می گردد. در مدل تصمیم گیری ارائه شده برای مانور سبقت، گپ مناسب و مسافت دید کافی به عنوان عوامل اصلی در اجرای سبقت لحاظ شدند.
    کلیدواژگان: وسیله نقلیه سبقت گیرنده، تعقیب خودرو، تغییرخط، پذیرش گپ
  • عبدالاحد چوپانی* صفحه 22
    در مطالعات جامع حمل و نقل و ترافیک شهرهای ایران، در مرحله ارائه راهکار، اغلب بر اساس شاخص های شبکه (شاخص های فنی)، گزینه برتر انتخاب می شود و ارزیابی اقتصادی نقش چندانی ندارد. لذا در مطالعات جامع حمل و نقل و ترافیک ارومیه و اراک سعی بر آن شد که به منظور ارزیابی راهکارها، ارزیابی اقتصادی نیز در نظر گرفته شود. بدین منظور از روش تحلیل هزینه – فایده استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که مجموع هزینه اثرات سفر در ارومیه و اراک به ازای یک خودرو – کیلومتر به ترتیب برابر 7440 و 9570 ریال است. 32% هزینه ها مربوط به اثرات مستقیم و 68% هزینه ها نیز مربوط به اثرات ثانویه است. تصادفات بیشترین سهم را در هزینه حمل و نقل شخصی دارد. هزینه های بهره برداری که برای کاربر قابل لمس و محسوس است، سهم اندکی از کل هزینه های حمل و نقل شخصی دارد. به این دلیل است که علیرغم هزینه های اجتماعی سنگین خودروی شخصی، افراد تمایل شدیدی به استفاده از خودروهای شخصی دارند.
    کلیدواژگان: خودرو سواری، هزینه - فایده، هزینه کاربر، هزینه ثانویه
  • دکتر محمود صفارزاده، مصطفی آدرسی، حامد بهشتی*، علی باغعلیشاهی صفحه 41
    بسیار روشن است ایده تبدیل تقاطع همسطح به غیر همسطح هنگامی مطرح می شود که بر اثر بروز مشکلی در تقاطع همسطح، دیگر تقاطع قادر به تامین نیاز های از پیش تعیین شده نباشد. در همین رابطه در این مقاله در مرحله اول انواع تقاطعات غیر همسطح معرفی می شوند و خصوصیات و نقاط ضعف و قوت هر یک با یکدیگر مقایسه خواهد شد. همچنین سعی شد به منظور کمک به انتخاب تقاطع غیر همسط مناسب معیار-هایی ارائه شود. در ادامه با نگاه به روند تبدیل تقاطع همسطح به غیر همسطح دید می شود که در روند ارزیابی و تعیین تقاطع مناسب، یکسری پارامتر مورد نیاز می باشد که بر اساس آن ها بتوان گزینه های مختلف را با هم مقایسه نمود. این پارامتر ها عبارتند از، کنترل دسترسی، کاهش گره های ترافیکی، افزایش ایمنی، توپوگرافی منطقه، منفعت استفاده کننده گان، احجام ترافیکی، بررسی شبکه و تعیین تقاطع موثر جهت تبدیل. در انتها نیز پارامترهای موثر برای شرایط ایران پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: پارامترهای موثر، تقاطع غیر همسطح، انتخاب بهینه، تبادل
  • دکتر محمدرضا احدی*، سرهنگ حسین نوری فر، سرگرد فرزاد ملک محمدی صفحه 58
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تشدید اجرای طرحهای انتظامی ترافیکی بر کاهش تصادفات و تخلفات (مطالعه موردی محور چالوس- کرج سال 86) انجام شده است. روش تحقیق از نوع میدانی وتوصیفی پیمایشی از نوع زمینه یابی بوده است.جامعه اماری پژوهش حاضر را کلیه رانندگان محور کندوان و دست اندر کاران ترافیک (پلیس راه، اورژانس، اداره راه و نیروی انتظامی) تشکیل می دهند، که براساس جدول کوکران تعداد 250 نفر از رانندگان کلیه وسائل نقلیه و 30 نفر از دست اندر کاران ترافیک (پلیس راه، اورژانس، اداره راه و نیروی انتظامی) نمونه آماری پژوهش حاضر را تشکیل می دهندکه برای انتخاب نمونه ها ازروش نمونه گیر ی خوشه ای و طبقه ای استفاده شده است. برای گرد آوری آمار ازدوروش پرسشنامه ای و کتابخانه ای استفاده گردید.همچنین در این تحقیق از روش های آماری توصیفی به منظور تحلیل توصیفی دادها وآمار استنباطی که در بخش استنباطی به منظور آزمون فرضیات تحقیق از آزمونهای آماریT، آزمون کای دو (خی دو) استفاده گردید.که بر اساس نتایج حاصله از این تحقیق تشدید اجرای طرحهای انتظامی ترافیکی موثر کنترلی توسط پلیس و تعامل با سایر دستگاه ها ذیربط درکاهش ترافیک علاوه بر کاهش آثار روانی ترافیک، بر کاهش تخلفات وتصادفات در محور چالوس - کرج موثر بوده است.
    کلیدواژگان: طرح ترافیکی، تصادف، تخلف، انسداد معبر
  • دکتر محمدحسین الیاسی، احمد شیرانی صفحه 82
    این مقاله پژوهشی به منظور بررسی میزان استرس کارکنان پلیس راهور و همچنین شناخت نحوه ارتباط میان احساس استرس کارکنان با عوامل فردی و سازمانی رضایت شغلی و عوامل خارج از سازمان رضایت شغلی (عوامل محیط خارجی) صورت گرفته است. در این پژوهش از دو نوع پرسشنامه محقق ساخته و پرسشنامه استرس پلیس ایران (IPSS) استفاده شده است. محقق به کمک این دو پرسشنامه و به روش نمون هگیری خوش های تصادفی با حجم نمونه 200 نفر اطلاعات خود را به روش پرسشنام های ب هدست آورده است. جامعه آماری این تحقیق، تمامی کارکنان کادر اعم از درج هدار، افسر جزء، افسر ارشد، کارمند در ستاد و مناطق راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در سال 1387 است که براساس آمار، حدود 2000 نفر را شامل م یشود. در تجزیه و تحلیل توصیفی از شاخص های گرایش مرکزی (میانگین، مد و...) و پراکندگی (انحراف معیار و واریانس) استفاده شد و تمامی داده های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در سطح آمار استنباطی با استفاده از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن، فرضیه ها مورد تحلیل قرار گرفته و از طریق تحلیل رگرسیون به تب یین فرضیه های تحقیق پرداخته شده است. نتیجه حاصل از این پژوهش، حاکی از وجود تفاوت معناداری بین سهم عوامل مختلف در استرس کارکنان راهور و همچنین به وجود ارتباط منطقی بین میزان احساس استرس کارکنان با عوامل فردی، سازمانی و محیط خارجی اشاره دارد.
    کلیدواژگان: استرس، مهارت های مقابله ای، عملکرد، عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی
  • محمد پور اسدی، مهدی خسروی مهد صفحه 104
    پس از دوران رنسانس، پیدایش و افزایش دانش در بخش صنعت و کاربرد وسایل نقلیه موتوری در جوامع بشری و بدنبال آن الزام ساخت جاده ها و راه ها، باعث تمرکز دولتها به تدوین قوانین و همچنین افزایش ضریب امنیتی راه ها و مهندسی ترافیک در راه ها و جاده ها گردید تا سلامت شهروندان را هر چه بیشتر تامین نمایند، در این مسیر از علوم وفنون جدید بهره برداری و دانش ترافیکی جهت کاهش تلفات سهم مهمی را ایفا نموده است که ازجمله می توان ایجاد خط کشی های جاده ای رانام برد و در مرحله بعدی استفاده از دانه های شیشه ای به همراه رنگ های ترافیکی که جهت افزایش دید در شب بکار می روند.دراین مقاله سعی شده است با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی به معرفی وکاربرد این دانه های شیشه ای در رنگهای ترافیکی برای خط کشی ها پرداخته شود.
    رنگ های ترافیکی برای خط کشی باید طوری باشند که حتی در هوای بارانی نیزمسیر جاده قابل رویت باشد. روزها خط کشی محورها به لحاظ تضاد رنگی خط کشی با تیرگی جاده قابل رویت است، اما در شب عاملی که باعث رویت خط کشی می شود وجود دانه های شیشه ای در آن می باشد و بدون این دانه ها در شب خط کشی های جاده ای تقریبا غیر قابل رویت هستند. دانه های شیشه ای نوری را که از چراغ های اتومبیل به آنها تابیده می شود به منبع نور برمی گردانند که به این عمل در فیزیک انعکاس بازگشتی می گویند. در واقع می توان از خط کشی راه ها در مناسب ترین شرایط ممکن استفاده نمود تا بتوان نسبت به کاهش تصادفات اقدام و سایر عوامل دخیل در بروز حوادث جاده ای را با دید مناسب در جاده به حداقل رساند. فرآیند و روش تولید دانه های شیشه ای عبارت است ازانتخاب مناسب ترین شیشه جهت انتقال به کارخانه و انبار نمودن، خرد کردن،شستشو،خشک کردن،ورود به کوره،الک کردن، بارگیری و بسته بندی آن جهت استفاده در رنگها؛ بنابراین در تهیه رنگ های خط کشی ها باید از مناسب ترین مواد و استانداردها یا به عبارتی از بهترین مصالح مصرفی و ماشین آلات اجرا یی و نیروهای متخصص بهره برداری نمود.
    کلیدواژگان: دانه های شیشه ای، رنگ های ترافیک، علامت های راه، خط کشی های جاده ای، انعکاس بازگشتی
  • دکتر غلامرضا حاجی حسین نژاد، نرگس سجادیان، سیاوش بهرامی صفحه 116
    از عوامل تصادفات در کشور نیروی انسانی است و عوامل دیگر از جمله راه ها و وسایل نقلیه درصد کمتری را به خود اختصاص داده اند. ضمن اینکه خود این عوامل در نهایت به نیروی انسانی مربوط می شوند. بنابراین برای جلوگیری از صدمات رانندگی و بالا بردن سطح فرهنگ ترافیکی کشور و ایجاد تعهد نسبت به جامعه و قوانین و توسعه امنیت پایدار در جامعه و ارتقای تعاملات اجتماعی باید اقدام به آموزش و تربیت نیروی انسانی کرد.
    اما با وجود تلاش های گوناگون که در زمینه آموزش فرهنگ سازی در زمینه ترافیک و ایمنی ترافیکی توسط رسانه های جمعی با تعامل معاونت راهنمایی و رانندگی ناجا که در حال حاضر با پخش آنونس ها و تیزرهای آموزشی در صدا و سیما و چاپ مطالب آموزشی در مطبوعات انجام گرفته است، اما عملا شاهد تغییرات مثبت در جامعه نبوده ایم. در این نوشتار علل ناکارآمدی این برنامه ها مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: انسان رشد یافتهDEVELOPED HUMAN BEING، تحلیل رفتار BEHAVIOR ANALYSIS، هوش های چندگانه MULTIPLE INTELLIGENCE، آموزش EDUCAION، ترافیک TRAFFIC، فرهنگ سازیCULTURE MAKING
  • ترجمه: ستوانیکم محمد نظرپناهی، ستوانیکم محمد باقری صفحه 130
    آرام سازی ترافیک که شامل طراحی و مهندسی راه می شود، سرعت ترافیک را کاهش می دهد. امکان بهبود اعمال قانون سرعت غیر مجاز از طریق بهره گیری از روش های متداول که در ادامه مورد اشاره قرار می گیرند، وجود دارد. جهت کاهش سرعت ترافیک در معابر شریانی، بزرگراه ها و راه های برونشهری از راهبردهای متعددی می توان بهره گرفت، من جمله: سوق دادن خیابانهای موجود یا جدیدالاحداث به سمت طرحهای باریکتر، آموزش رانندگان و پخش تبلیغات در رسانه های عمومی، استفاده از تابلوهای الکترونیکی نشانگر سرعت و غیره. همزمان سازی چراغهای راهنما باید در راستای ترافیک کم سرعت تنظیم و بهینه گردد و توالی چراغها در معابر شریانی درونشهری باید به گونه ای باشد که مانع توقف وسایل نقلیه با سرعت مجاز گردد. می توان وسایل نقلیه را مجهز به سیستم خودکار هشداردهنده سرعت غیر مجاز و یا در آن واحد مجهز به سیستم بازدارنده نمود. افزایش قیمت سوخت منجر به کاهش سرعت ترافیک می گردد، بررسی ها نشان می دهد که به ازاء نیم دلار افزایش قیمت سوخت در هر گالن، میانگین سرعت ترافیک غیر تراکمی را حدود سه چهارم مایل در ساعت کاهش می دهد.
    بر اساس طراحی راه(پهنای خطوط، وضوح دید و تسطیح زمین) و کاربری هر بخش سواره رو (حجم ترافیک، عمل گردش و رفتار عابرین پیاده)، رانندگان به حفظ سرعتی که در آن احساس آرامش می کنند، تمایل دارند. در نتیجه کاهش سرعت تابلوها تاثیر چندانی در کاهش سرعت واقعی ترافیک نداشته، بلکه این مهم مستلزم تغییر طراحی راه یا تشدید برخورد با متخلفین خواهد بود.
|
  • A.Shariat Mahimani, H.Zoghi, A.Tavakoli Kashani, A.Navidi Page 6
    One of the driving manoeuvres in suburbia two line roads is overtaking. In this manoeuvre, the only way for passing trady vehicle is to depart to the opposite way. And this line has also traffic load in the opposite direction conducting this manoeuvre is accompanied with some dangers. And if it is not carried out safely, it will causes severe accidents. So, knowing the decision making manner and driver's overtaking behavior in such roads makes substantial assistance to safety analyses, service level and function of traffic movement models. Applied behavior and strategies by the drivers are considered effective factors in decision making, enforcement and accomplishment of overtaking manoeuvre. In this research, driver's behavior was investigated as the main factor in overtaking manoeuvre in three parts: vehicle pursuance, line change and gap acceptance. In the remainder, all the applied strategies by the drivers while carring out the manoeuvre were investigated. In the end, with the assistance of achieved results from these investigations a model was presented for decision making manner and carring out manoeuvre in suburban two lines roads. Results of the investigations showed that psychological factors are ingredient in pursuance behavior, line change and gap acceptance. Mainspring in line changing is favorite speed conservation. Besides human factor, near line traffic situation are affective in gap acceptance. Applied strategies by the drivers go back to road traffic situation and also to the mental condition of the drivers. in the presented decision making model for overtaking manoeuvre suitable gap and distance of sufficient vision were counted the main factors conducting overtaking.
    Keywords: overtaking vehicle, vehicle pursuance, line change, gap acceptance
  • Abdolahad Choupani * Page 22
    In Transportation Master Plans (TMPs) of cities of Iran and in scenario evaluation phase, the best scenario was usually selected according to network performance measures and economical evaluation did not have important role. Therefore, in Oroomieh and Arak Transportation Master Plans, economical evaluation was considered in scenario evaluation and benefit-cost analysis was applied. To determine benefits and costs of private transportation (automobiles), it was required to determine what impacts scenarios had on whom and to estimate monetary values of impacts. It was estimated that total cost of autos impacts are 7440 and 9570 Iranian Rials (IRR) in Oroomieh and Arak respectively. Around 30% of total cost is incurred by users and the rets is incurred by society. Accidents have the highest proportion of total cost. Operation costs which are the most sensible costs to users have a little proportion of total cost. Therefore, contrary to the great social cost of autos, people prefer to use autos for their trips. It is recommended that users should pay some parts of accidents social costs to control auto ownership.
    Keywords: private transportation, benefit, cost, user costs, seciety costs
  • M.Safarzade, M.Adresi, H.Beheshti*, A.Baghalishahi Page 41
    It is quite clear that the idea of replacing leveled intersection with unleveled intersection brings up, when a problem arises at leveled intersection and other intersections are not their predetermined needs. Here in this essay, in first step, we introduce kinds of unleveled intersections and compare their features and positive & negative points. Also, we present some measures to select the suitable unleveled intersection. Then, having a look at replacing leveled intersection with unleveled intersection shows that in order to evaluate and find suitable intersection, we need some parameters to compare different items on that basis. These parameters are: access control, reduce traffic congestion, increase safety, area topography, benefit of users, traffic capacity, network investigation and determining effective intersection to replace. Finally, effect parameters for the situation of Iran have been suggested.
    Keywords: Effective parameters, unleveled intersection, best selection, replacement
  • M.Ahadi*, H.Noorifar, F.Malekmohamadi Page 58
    This research has been done to investigate the effect of aggravating traffic police plans to reduce accidents & violations (case – study of karaj. chalous road, 1386). The research method has been field research. The statistical society of this research consists of drivers of kandovan road and traffic liables (rural traffic police, emergency, road department and police). According to the kokran chart, 250 people of motor. Vehicle drivers and 30 of traffic authorities are the symbol of this research. In order to choose the symbols, we use cluster sampling. In order to gather statistics, we use two ways: library and questionnaire method. Also, in this research we use descriptive statistical methods to analyze datas and inference statistics and in order to test research theories, we use T. statistical test and K.test. On the basis of these results, aggravating traffic plans by police and interaction with other related systems, was effective to reduce traffic, accidents, violations and psychic effects of traffic at karaj. chalous road.
    Keywords: traffic plan, accident, violation, road obstruction
  • M.Elyasi, A.Shirani Page 82
    This research article has been done to investigate the stress rate of traffic police officers and also recognize the relation among the stress felling of officers with individual and institutional factors of job satisfaction, and external factors of job satisfaction (external factors). Here. We have used two questionnaire types: researcher made and stress of Iran police (IPSS). The researcher gets his information, using these two questionnaires and random cluster sampling, and sample volume of 200.The statistical society of this research consists of all personnel (officers, senior officers, employees), 1387, which are almost 2000 members.in descriptive analysis, we have used central indicators (average, mode,…) and dispersion (criteria deviation, variance) and we have analyzed all statistical data, using. Spss software. The hypothesizes have been analyzed, using spriman connection index test at deduction level, and explain the research hypothesis, using regression analysis. The result of this research shows significant difference among various factors of personnel stress and also, logical relation among stress of personnel and individual, institutional and external factors.
    Keywords: stress, coping, performance, individual factors, institutional factors, external factors
  • M.Poorasadi, M.Khosravimahd Page 104
    After renaissance, emergence and increasing knowledge at industry section and application of motor vehicles in human society and necessity of road construction, causes the governments to concentrate on codifying laws and also increasing road safety to ensure, the health of society. In this path, we have exploited new science and techniques and traffic knowledge plays an important role to reduce, fatalities. For example we can mention the creation of road lines and the next stage, glass pieces together with traffic colors which are used to increase night vision. in this essay we will attempt to address the introduction and application of library and document method for road lines. Traffic colors for ruling streets should be in such a way that even in rainy weather, the road would be seen. During the day, linings have been seen because of their contrast with dark road. but during the night the factors that that make the lines visible is the presence of glass pieces and without these glass pieces the lines are invisible. Glass pieces reflect vehicles light to it’s source that is return reflection. Actually, we can use the road lines in best way to reduce and to minimize other contributory elements in the occurance of road accidents with the suitable vision. The process of producing glass pieces are as follow, choosing the best glass for carrying to the factory and storing, breaking, washing, drying, putting into oven, sifting, loading and packing. So, we should use the best materials and standards and machines and experts to prepare lining colors.
    Keywords: glass pieces, traffic colors, road signs, road lining, return reflection
  • Q.Hajihoseynnejad, N.Sajadian, S.Bahrami Page 116
    Human factor is the main cause of accidents and other factors like way and vehicles are less important. Meanwhile, these factors are finally related to human factors. Therefore, we should educate and train human power in order to prevent driving injuries and increase driving culture and to create commitment toward society and rules and develop permanent security in society and promote social interactions. Despite various efforts in education of culture making and traffic safety by mass media and traffic center (announces and TV publicity films and educational essays at newspapers), but actually positive changes don’t occure. In the remaider, the disfunctions of these programs are investigated.
    Keywords: developed human being, behavior analysis, multiple intelligence, education, traffic, culture making
  • M.Nazarpanahi, M.Bagheri Page 130
    Traffic caming involves roadway designs that reduce traffic speeds. Speed enforcement can be improved, using conventional or newer techniques described in the present article. Various strategies can be used to reduce traffic speeds on arterials, highways and rural roadways. New and existing streets can be designed to be narrower. Driver education and public service announcements can be used to discourage speeding. Signage can be improved, including signs that display the speed of vehicles as they drive by. Traffic signals synchronization can be optimized for lower traffic speeds, and signal progression on urban arterials can be set so that vehicles that maintain legal speeds avoid stopping. Vehicles can incorporate a system that automatically alerts drivers when they exceed speed limits, or prevents speeding altogether. Higher fuel prices tend to reduce traffic speeds, for instance, $0.50 per gallon fuel price increase is found to reduce median uncongested highway traffic speeds by about three-quarters of a mile-per-hour. Drivers tend to maintain a speed that feels comfortable, based on the design (lane width, visibility, clearance) and use (traffic volumes, turning activity, pedestrian activity) of each stretch of roadway. As a result, simply reducing posted speed limits may do little to reduce actual traffic speeds. Effective speed reduction generally requires changing roadway design, or significantly increasing enforcement.
    Keywords: Traffic caming, speed reduction, law enforcement, travel elasticity, livability equity